Wazzup! Uccsó teszt!

2010.04.28. 18:00

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth Teszt

Egy gyűrű mind felett. Egy gyűrű kegyetlen.Egy a sötétbe zár, mert bilincs az egyetlen. Kb. 5 éve a bátyám elhozott egy startégiai játékot az egyik barátjától. Nagyon szeretem a Gyűrűk Ura filmtrilógiát és én máris belevetettem magamat a játékba mivel, hogy ez a játék is a film alapján készült.

2003-ban jelent meg a War of the Ring nevezetű RTS, ami a Warcraft és a LOTR rajongók kedélyeit akarta csillapítani azzal, hogy nagyon hasonlított a Warcraft 3 grafikájára, de sajnos elbaltázták a játékot. De jött a magváltó! Magyarul az EA bejelentette a Harc Középföldéért első részét, ami jó pár ismert RTS-nek(, mint például a C&C: Generals-nak) a motorját használta. Így nem kellett aggódniuk a grafika miatt, de mára egy kicsit elavult lett, hiszen 6 éves a játék.


A skirmish - Mi az a Skirmish? Egy ember játszik a(z) gép/ember(ek) ellen egy pályán keresztül a szövetségeseivel vagy nélkülük - pályák nagyon lekötöttek, főleg a lan és a multi lehetőségek miatt és a Kampány két szóval(vagy akár hárommal is) összegezve fantasztikus és epikus. Kétféle sorsot tűzhetsz ki Középfölde jövőjének. Vagy a Jóságot szolgálod vagy a Sötétséget.  Egy térképet kapunk és elmondja a narrátor, hogy mi a jelenlegi helyzete Középföldének miután kiválasztottuk, hogy mit szolgálunk. (A játék megnyitásakor mindig megnézhetjük az előtörténetét.)


Mivel, hogy az EA megvette az összes jogot a New Line Cinemas-tól így mi is kiélvezhettük az eredeti zenét és a hangeffekteket, de sajnos a legtöbb színésznek nem hallhattuk a hangját. Máris belevetettük magunkat a harc közepébe miután megtartotta a mesedélutánt a narrátor. Amire először felfigyeltem az az, hogy a térképek betöltése közben mindig mondott egy pár infót a helyről, ahol az ütközés lesz vagy, hogy mire kell számítanunk.


A kampány első pályája máris lekötött, mert az egyik hadjáratnál a gyűrű szövetségét irányítom, amikor keresztülvágtak a hegyen Gimli volt unokatestvérének kis lakájában - talán jobban emlékszel, ha azt mondom, hogy Gandalf vs Balrog - és így máris megismerhettük a 9 főhőst. Szerencsére egy teljesen másféle küldetés vár ránk, ha a Gonoszt szolgáljuk. Vasudvarban találjuk magunkat Saruman hadjáratának feltörekvésénél és itt jött képbe a másik különlegessége a játéknak. Megváltoztathatjuk Középfölde történelmét! Bizony, bizony.Megmenthetjük Boromir életét az Orkok nyilai elől, lerombolhatjuk Helms Szurdokot vagy Minas Tirith-t, az erdőket és akár sötét mélységbe söpörhetjük egész Középföldét!


Sajnos az egyik hátránya a játéknak, hogy nem lehet akárhova építeni dolgokat, hanem szétszórva voltak különféle romok vagy csak zászlók, amiket ha megvettél, akkor egy kisebb vár, falucska, vagy csak egy tanya/... jelenik meg és köré lehet építkezni a néhány hely kivételével. És már itt is képbe jönnek az RPG/RTS elemek keveredése. A kovácsoló(aki a fejlesztésekért felel), a harcos képzők és szinte az összes ház fejlődik. A tanyák többet termelnek, a kovácsoló gyorsabban dolgozik és hamarabb képzik ki a lovasokat. Míg minden hős kapott egy pár képességet, amiket nem pontokkal, hanem szintlépéssel lehet megkapni, addig az egységek fejlesztéseket kaptak, amiket nyersanyagért lehet megvenni a kovácsnál.


Az egységeknek különböző tulajdonságaik vannak, hogy realisztikusabb legyen a játék. A lovasoknak legjobban a lándzsások tudnak ártani, az íjászok az egyszerű harcosok ellen erősek. Nem a képességekhez tartozik, de végre egy olyan játék, amiben nem az van, hogyha egy kisebb csapatnyi lovas vagy egy Mumakil(elefánt egy kis fantazys kinézettel megspékelve) áthajt az ellenségen, akkor nem tapossa agyon őket és hogyha egy sárkányt meglátnak akkor elkezdenek toporzékolni az állatok az emberek félni kezdenek, az égből ragyogó fénytől félni kezdenek az orkok és így tovább.


Tehát érzelmekkel tűzdelték meg a játékot, amik akkoriban újdonságoknak számítottak. A képességekre visszatérve még azt el kell mondjam, hogy mindegyik félnek vannak külön képességei, amik nagyszabásúak, mint például az elkárhozott szellemhadseregre gondolok, de a kampányban ezeknek a képességeknek az egyvelegét kapjuk meg vagyis a Sötétség útján a gonosz feleknek a képességeit kaphatjuk meg és ez fordítva a Jóság szolgálatában van így.



Végszó 

Nagyon jól sikerült filmadaptáció lett és a zenéje pedig gyönyörű lett. Mindenkinek ajánlom ezt a játékot, főleg azoknak, akik szerették a filmtrilógiát és azoknak is akik szeretik/nem szeretik a stratégiai játékokat, mert igaz hogy az RTS játékok nem a kedvenceim, de viszont 1 000 Ft nem olyan sok pénz :). Nálam 93% a játék, mert volt benne néhány bug és zavaró dolog a játékban(főleg az egységek MIjére gondolok, de ezek szerencsére ki lettek javítva), de még így is a filmadaptációk legjobbjai között van!

Tudom, hogy egy kicsit rövid lett a tesztem, de nem akarok minden poént lelőni(már úgy is lelőttem több mint a háromnegyedét xD), mert inkább Ti fedezzétek fel a játékot! :) 

 

Rossz

Játékmenet

Magával ragadó kampány, hihetetlenül jó Skirmish...

...Van ebben valami rossz?

Zene/Hang

Csodálatosan szép zene és a hangok is nagyon jók!

Egyedül a színészek hangját hiányolom

Grafika

Szinte semmilyen bajom nem volt vele...

 

 

                                            ...2 éve

MI

 

Sajnos hülyékkel van dolgunk, ami javítást igényel.


Ezzel Befejeztem Az Évadot!

 
 
 
THE END
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://good-games.blog.hu/api/trackback/id/tr51959826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urgod 2010.04.28. 18:20:48

Jó teszt lett.
Annó nagyon sokat játszottam a játékkal, és a második részét is végigvittem. Az téll jó a játékban hogy el lehet taposni az ellenséget(gyakorlatilag az egész játékban erre építettem a stratégiámat, de egy kicsit könnyűvé tette a játékot.

| Shorty | · http://coming.blog.hu/ 2010.04.28. 18:39:25

Megvan a játék csak azt az igazi lotr-os csatákat hiányoltam mert gép ellen elég szar játszani amúgy ha összebeszélünk haverokkal akkor olyan csatákat tudunk csinálni.

Shogo · http://cyanideandhappiness.blog.hu/ 2010.04.28. 21:20:03

Legközelebb oszd bekezdésekre a szöveget,mert így nagyon egybefolyik minden.

Atilye · http://pcjatekokelemzes.blog.hu/ 2010.04.30. 18:49:47

Imáááádom ezta játékot, a teszt pedif remek lett! Egyet értek veled.

Benyo513 2010.05.23. 16:20:44

@Shogo: Hiba javítva lett :).

@Atilye: @| Shorty |: @urgod: TY :).

@| Shorty |: Remélhetőleg a következő részben(ha egyáltalán lesz) majd Total War szintű hadseregeket hozhatunk létre. És tényleg haverokkal legjobb nyomulni :).
süti beállítások módosítása