Witcher: Bővített kiadás

Ezt a remekművet az Atari adta ki még 2007-ben, a fejlesztéséről pedig a CDProjekt Red gondoskodott. A Bővített Kiadást 2008-ban adták ki, ami az eredeti Witchernek a feltuningolt/javított változata és ezt a játékot a Biowarenek a 2007-es Aurora motorja hajtja meg.




Welcome to Temeria!

A játék egy nagyszerű lengyel írónak (Andrzej Sapkowskinak) a műveiből készült. A hősünk, Andrejnek a The Witcher című könyvéből és még sok már műveiből való, aki Ríviai Geralt(Geralt of Rivia). Film és sorozat is készült a belőle, amiket The Hexer-nek hívtak és pocsék lett a minőségük, az összetettségük.  Egy zord, rasszista, politikailag befolyásolt, szexel telített világ vár ránk, ami a középkorban játszódik( ha már fantasy mégis melyik korban játszódott volna? :-) ). A főhősünk egy Witcher vagyis génmódosított szörnyvadász, akiknek természetfeletti erejük van(például varázslás, extrém fizikai kondíció, hihetetlenül jó kardfogatás és stb...), de ennek ára van. Egy Witcher örökké terméketlen. Több is van belőlük, de kezd lejárni a Witcherek ideje(,legalábbis ezt sugalják a játék szereplői).  




Gameplay

Amint belépek a játékba máris egy csodálatos animált videót látok és ezután egy egészen jól összehozott menü. Egyszerű, de mégis jónak mondható menü mivel szép a háttér, jó zene szól alatta és nem kell keresgélni. Nincsen karaktergenerálás, mint ahogy azt a többi rpg-ben megszokhattuk. Az elején nem tűnt nagy cuccnak a története: egy amnéziától szenvedő emberről szólt a játék. Máris az első hibába ütköztem, amint elkezdtem irányítani főhősünket(Geraltot). Sajnos szoknunk kell az érdekes, érzékeny irányítást. Háromféle nézet van: magas izometrikus(,mint a Diablo-ban), alacsony izometrikus, és vállfölötti. Az ellenségek MI-je néha butává válik. Például nagyon közel megyek hozzájuk és semmit se csinálnak vagy üldöznek, simán megölhetnének és csak úgy visszafordulnak (,de ezek még eléggé hasznos bugok).
 
A Harcrendszer

Ne számítsatok nagy fegyverarzenálra, mert mindössze csak kétféle kard kell és abból is kevés van. Az ezüst(ez szörnyvadászatra jó) és az acél(ez pedig emberek ellen jó). Amelyik fegyver nem tartozik ebbe a két csoportba, azok hasztalanok mivel nem lehet használni a Witcher harcstílusokban. Hogy mire is jók ezek? Háromféle harcstílussal lehet hadonászni a kardunkkal, amik látványos animációval nyilvánulnak meg. Az erőssel kemény ütéseket adunk le a lassabb, de mégis kemény ellenfelek ellen, a gyorssal követhetetlenül gyorsan vagdossuk a mozgékonyabbakat, és a csoporttal forogva, körkörös csapásokkal öldöklünk. Geralt a varázslatban is járatos. Csak 5 skill van a játékban, de ezek megmenthetik az életünket. Az Aard jellel ellökhetjük az ellenfelünket, a Quen jellel egy védőpajzs vesz minket körbe, a Yrden jellel csapdát helyezhetünk a földre, ami megmérgezi ellenfelünket, ha belesétál, az Igni jellel tűzet szórunk egy bizonyos szögben, és az Axii jellel elkábíthatjuk, pánikot kelthetünk, akár egy időre a saját oldalunkon harcolnak az ellenfeleink.
Ezek alapján el is felejthetitek ebben a játékban a Hack'n slash féle hadonászásokat és skillezgetéseket. Eddig még soha nem látott fejlődési rendszer van a játékban. Meditálnunk kell miközben elosztjuk a pontokat - amiből nagyon kevés van és sajnos sok tulajdonsága van Geraltnak. Háromféle pontunk van: ezüst (ebből fogjuk kapni a legtöbbet), szürke(néhanapján van ilyen), és arany(ebből alig van).
 
Alkímia

Sok dolog segítségünkre lesz a játék során például megmentett életek, varázslatok, különleges harci mozdulatok és még egyet kiemelnék, az alkímiát. Az alkímia arra jó, hogy ne nekünk kelljen megvenni a főzeteket, bombákat, és olajokat. Ezeket eléggé egyszerű elkészíteni, csak az a baj, hogy nekünk kell megszereznünk ellenfeleinkből, különböző növényekből, és drága könyvekből tudhatjuk meg, hogy melyikből tudjuk kinyerni a megfelelő anyago(ka)t.
 


Játsszunk! (Plusz egy kis erotika)

Különböző minijátékok vannak a The Witcherben, hogy színesítsék a napjainkat (na meg, hogy több pénz legyen a zsebünkben). Ökölvívás, kockapóker, és ivászat(, amivel legtöbbször a történet elején találkozunk). Az első dolog, amit kiemelnék az ökölharc mivel, hogy csak a reflexeinkre van szükségünk. A bal egérgombbal ütünk, és a jobbal védekezünk(a harc közben mozoghatunk is, de bőven elegendő ez a két gomb). A kockapóker szinte ugyanaz, mint a mai Texas Hold'em póker. 5 dobókockát kapunk, amiket 2* dobhatjuk el. Párral, drillel és ehhez hasonlókkal nyerhetjük meg a játékot, mint a mai pókerben. Az ivászat... nos, ez szerintem mindenkinek egyértelmű, hogy milyen :D. Az nyer, aki tovább marad talpon. Néha a nagy fehér vadásznak is akadnak különböző szükségletei, amiket a sarkon álló nénik vagy a történet során megismert női szereplők elégítik ki. Egy festett erotikus képet kapunk, miután elvégeztük a dolgunkat ezekkel a nőkkel(, amiket újra megnézhetjük a karakterük portfólióján).



Temeria világa él

Hátborzongató barlangok és csatornák, vidám, alkoholtól bűzlő kocsmák és stb... vár ránk. Még egy nagyon nagy pozitívuma van a The Witcher-nek, hogy él a világa. Ha elered az eső, máris az eresz alá bújnak az emberek, estefele nyugovóra térnek az emberek, különböző beszélgetéseket és ordibálásokat láthatunk szinte minden lakott területen és így tovább. A zene/hang is szinte tökéletes csak valamikor nem illik oda az a hang. De a zene hihetetlenül jó! Amikor egy kocsmába érkezek, kelta népzenét hallok és máris vadabbá válik a zene, amikor harcolok. A grafikájával, látványvilágával és zenéjével tökéletesen visszaadta azt a középkori érzést, mintha ott lennék(, de azért itt is van néhány textúra hiba).


Magyarul... És +18-as korhatár.

Bizony magyar szinkronos/feliratos a játék, ami nagyon nagy pozitívum. Néhol van egy pár helyesírási hiba, de ezek alig észrevehetőek. Hogy miért kapott +18-as besorolást a játék? A szexuális tartalmakért(néhol majd találkoztok meztelen elfekkel is... perverzek :D), drogok használata miatt, egy kevés káromkodás, és a fajok közötti rasszizmus miatt.

Végszó

A játék végére Geralt a maga szarkazmusával nagyon szerethető karakter. A játék hibáit kompenzálja a csodálatos környezet, a hihetetlenül jó történet, a környezet, és hogy él a The Witcher világa.

Grafika---> Gyönyörű grafika, de néhol csúnyák a textúrák 9.5
Zene/Hang---> Nagyon jó zene, de valamikor nem a legjobb a hang 9.5

Játékélmény---> Hihetetlenül jó történet, még soha nem látott harcrendszer és fejlődési rendszer 10

Irányítás---> A játék elején szokni kell az irányítást 7.75

Összesítés---> Csak gratulálni tudok a lengyel fejlesztőcsapatnak, mivel rég játszottam ilyen jó RPG-vel.

9.5




A Videót nézzétek meg!


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://good-games.blog.hu/api/trackback/id/tr761717946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erevis · http://erevis.posterous.com/ 2010.02.01. 12:20:07

Nekem is nagy favorit a játék. A legtöbb küldetés esetén túlkészültem; volt nálam mindenféle olaj, bomba, amikre szinte nem is volt szükségem. Az is nagy dolog, hogy meteoritkövekből kreálhattunk egy másik acél vagy ezüstkardot, így valamilyen bónusszal felruházva. Nekem a kedvencem jelem az Igni volt, legkevesebbszer a Axiit. Mivel én nem a bővített kiadást vettem meg, hanem az alapot, voltak olyan jófejek, hogy én ingyen letölthettem hozzá a bővítést - és mindenki más - bár a hozzá járó tárgyi jutalmakhoz (bestiárium, végigjátszás) nem juthattam hozzá. Számomra Geralt magyar szinkronhangját kölcsönző Csík Csaba Krisztián elég gyengén szerepelt. Viszont számomra már az elején volt egy felejthetetlen mondat: "megölök minden tetves parasztot aki él és mozog és nem tud felmászni egy fára."
Vajon a Witcher 2 is lesz ilyen jó, mint az első rész?

Benyo513 2010.02.01. 14:57:12

A játék elején még az Aard jelet fejlesztettem, de most már inkább az Igni és az Axii jelet fejlesztem, mert rájöttem, hogy a legtöbb ellenfél ellen nem tudnám felhasználni a lökést.

TJ (GCS) · http://gamecsaszar.blog.hu 2010.02.01. 15:08:13

NAgyon jó kis teszt gratulálok
Az intró is nagyon jó. passzol a zene jó a vágás gratula.

Gunny · http://gamesandmovies.blog.hu/ 2010.02.01. 16:42:23

király lett nagyon!Mondjuk engem ez a játék egyáltalán nem érdekel.

Benyo513 2010.02.01. 17:23:13

@Erevis: A szinkronra azért mondtam, hogy nagy pozitívum, mert nagyon kevés a magyar szinkronos játék van az RPGk között. De viszont az nem tetszett benne, hogy sok résznél alig hangsúlyoztak a szinkronszínészek. De a szövegük néhol megmosolyogtatott :-).

KatLevente · www.youtube.com/c/Hunbadfear 2010.02.02. 08:27:41

Én már nem azért mondom de nagyon szar lett a szinkron. Ilyen érzelemmentes szarra nem számítottam. Az angol 200-szor jobb. Egyes jeleneteket nem értettem azért mert szar volt a szinkron. Az epikus jeleneteket meg ezzel szarták el. Próbáljátok ki angolul is és feltűnik majd mi a külömbség.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2010.02.02. 16:57:28

A szövegben még érezni néha, hogy ez az első teszted, viszont ennek ellenére is nagyon jó!

Az intró is tettszett! XD

Isty01 · http://cyanideandhappiness.blog.hu/ 2010.02.03. 19:25:17

Na volt végre időm végig olvasni, és tetszett amit olvastam. Grat jó teszt lett bár nem vagyok annyira oda az RPG-ért de attól még nagyon jó írás lett!

| Shorty | · http://coming.blog.hu/ 2010.02.05. 18:16:44

Sziasztok! Szeretnék kérdezni valamit.
A good-games introban van egy star warsos rész. Annak a játéknak mi a neve? Előre is köszi.

| Shorty | · http://coming.blog.hu/ 2010.02.05. 18:18:11

Ja meg ebbe is van amikor a sithek meg a sok jedi csatázik az tetszik de az meik játékban van?

Benyo513 2010.02.05. 19:45:12

@SHORTY: Star Wars: The Old Republic, fizetős mmo lesz.
süti beállítások módosítása