Nagy Balhé játékteszt

2012.03.28. 19:55

Ma egy igazán érdekes retro játékkal szolgálhatok nektek, melyet a Neo fejlesztett, majd a JoWood adott ki 2001-ben. Műfaját tekintve talán a betörés szimulátor a legmegfelelőbb jelző. Ugyan az alvilági témával találkozni a játékok világában, de én még soha nem találtam ehhez hasonlót – bár lehet, hogy csak az én tájékozatlanságom ez ;). Ennek a játéknak nem sok köze van az azonos című filmhez, tehát ne arra számítsunk. Főhősünk Matt Tucker a fejébe veszi, hogy ő lesz a leghíresebb kasszafúró. Természetesen nekünk kell a bőrébe bújni, hogy ez teljesüljön is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kézikönyv tolvaj tanoncoknak

 

Talán nem túlzok, hogy a kezdetekkor beszippantja az embert az izgalom és a kaland. A játék kezdetén egy lepukkant motelben találjuk magunkat, ahol későbbiekben a „bázisunk” lesz. Megkapjuk első segédeszközünket, egy feszítővasat. Mindenkit megnyugtatok, hogy az első pályára nem is kell ennél több. Bármilyen meglepő de ahhoz, hogy „dolgozzunk” nem is kell sehova mennünk – egyelőre. Íróasztalunknál megtervezhetjük rablásainkat. Kiválaszthatjuk a helyszínt, az autót, a szerszámokat és a bandatagokat, de ezeknek a részleteknek inkább később lesz nagyobb jelentősége, hiszen még csak egy főből áll a banda. Ezután már az utcán találjuk magunkat, ahol már neki is kezdhetünk a betörésnek. A lényeg, hogy annyi mindent hozzunk el, amennyit csak lehet. Előre szólók, hogy elsőre valószínűleg nem fog sikerülni a pályák nagy része. Ezért egy igen csak hasznos funkciót vehetünk igénybe. Vissza lehet tekerni az eseményeket ha láttuk, hogy pl. egy rendőr meglátott minket akkor nem kell a pályát újra kezdeni, elég csak egy darabig visszatekerni.

 

Az emberek látótávolságát egy kis háromszög jelöli, amit pl. a Commandosból is jól ismerhetünk. Egy kis hibának hála, ez a háromszög átlóg a falakon, ami nem feltétlenül rossz, hiszen a falon keresztül is látjuk néha a kopókat, vagy aki éppen ott van. De térjünk vissza a tervre. Először is azt javaslom, hogy ha első alkalommal próbálkozunk az adott pályán akkor érdemes körülnézni. Ha meglátnak az sem baj, hiszen akkor nincs vége a pályának, és egyelőre nem kapnak el. Ha ez meg volt visszatekerhetjük, és jöhet az éles akció. Itt már vigyázzunk, hogy ne lássanak meg, és ne is halljanak semmit. Ebben a bal felső sarokban lévő zajszintmérő lesz segítségünkre. Természetesen több szerszám is rendelkezésünkre áll majd, ha lesz elég pénzünk megvásárolni azokat, a szerszámboltban. Minden szerszám másra alkalmas. Mindegyiknek különböző tulajdonságai vannak, és gondosan ki kell választani, hogy mikor mit használjunk. Szerencsére nem csak vissza, hanem előre is tekerhetjük az eseményeket. Bár nem fogunk az időben utazni, de a hosszadalmas kassza feltöréseket, meggyorsíthatjuk, ezzel kímélve az idegeinket. Ha úgy gondoljuk, hogy minden oké (és alul a szám már zöld, tehát elég pénzt, vagy egyéb dolgot zsákmányoltunk) akkor irány az autó és menthetjük is a tervet. Már csak annyi a teendőnk, hogy elindítsuk a tervet. Itt ugrik a majom a vízbe. Itt derül ki, hogy jól csináltuk-e vagy sem. Ha valahol lebukunk akkor onnantól megy az egész a levesbe. Vagy új tervet készítünk, vagy szerkesztjük a meglévőt. A megszerzett dolgokat a zálogházban adhatjuk el, és pénzt is tisztára kell mosni. Ezután már lesz miből újabb szerszámokat vásárolni. Későbbiekben már egyre bonyolultabbak lesznek a betörések. Egyedül pedig nem fog menni. Ezért kell emberekkel barátkozni, esetleg a kocsmákban. Itt bandatagokat gyűjthetünk, akik hasznosak lesznek.

 

Szerintem...

 

A játék lényege körülbelül ennyi. Amit érdemes megemlíteni, hogy a játék a '30-as években játszódik egy amerikai városban. Tudni kell, hogy éjszakai kijárási tilalom van, de itt mindig éjszaka van, tehát nincs valami pezsgő élet a városban. Sajnos csak kevés embert látni az utcákon, néha jön egy autó. A kocsmákban is csak két-három ember üldögél. Ez kicsit monotonná teszi a hangulatot. Persze időközben egy érdekes sztoriba csöppenünk, de ezt nem spoilerezném el.

Ami szerintem a legnagyobb hiba a játékban az az, hogy nem használhatjuk az autónkat a városban való furikázáshoz. Mindenhova gyalog kell elmennünk, vagy taxival de az nagyon ritkán jár, szóval jobban járunk a gyalogbusszal. Örökké nem maradhatunk a motelban, hiszen sok dolgunk akad majd a városban. A grafikával szerintem nincsen gond, bár kicsit mintha meseszerű lenne, főleg az emberek de szerintem ez beleillik.

Hibaként esetleg a textúrahibákat említhetném meg. Néhol ugyanis előfordulnak az egymáson lévő villogó, illetve elmosódott, homályos textúrák. A hangokkal nincs baj, sőt! A játék teljes magyar fordítást, és szinkront kapott tehát erre nem lehet panasz.

Irány betörni!

 

Természetesen csak a játékban! Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, elég hangulatos kis játék. Igazi retro csemege. Összesen tizennyolc küldetést kapunk, amelyeknek a végére már kicsit ellaposodik a dolog, de akkor is érdemes kipróbálni.

 

A játékot 8.5 ponttal jutalmazom.

 

(Képek minőségéért elnézést. A PCDome-ról valóak, mert nekem nem akart sehogyan sem képet csinálni, sem a Fraps, és simán a PrintScreen sem.)

 

Ízelítő a játékból:

 

(Első pálya, mounther1 videója)

 

https://www.youtube.com/watch?v=mkxT1iCe5oY

 

A bejegyzés trackback címe:

https://good-games.blog.hu/api/trackback/id/tr584346459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása