Saw - The game

2009.11.03. 17:21

A nagy sikerű, Fűrész címmel elhíresült horrorfilm-sorozat immár videojáték formájában rémisztgeti és borzasztja el a játékosok, Jigsaw főszereplésével, akinek a moziban őt megformáló Tobin Bell kölcsönzi a hangját.

Kiadó: Konami
Fejlesztő: Zombie Studios
Típus: Akció, Horror
Beállítottság: +18
Platformok: Pc, Ps3, Xbox 360
Megjelenés ideje: 2009. november 20.

 

Ahogy a Fűrész filmek letettek egy újfajta zsánert az akkoriban megüresedő hollywoodi rémfilmek műfajában, úgy a hivatalos játék is a harmadik nézetből irányítható túlélő-horrorok új-vonalas hagyományait követi. Mesteri történetvezetésre, cseberből vederbe esett, egyáltalán nem szerethető karakterek kálváriájára sokan kíváncsiak vagyunk, ám tény, hogy ez időtájt már a hatodik fejezetéhez érkezett sorozat összerakottsága mereven ível lefelé. Ám létezik egy stabil keménymag évek óta, akiket még mindig lekötnek Jigsaw és követőinek erőltetetnek ható kínzómódszerei, a Konami nem titkoltan őket célozza be ezen videojátékával. A Spec Opsot és a Task Force Daggert fejlesztő Zombie Studios játéka meglehetősen hányatott fejlesztési időt ért meg, gyakorlatilag a törlés állapotából támadt fel, akár a főnixmadár, s került a gépies hangon nevető bohócbábú a boltok polcaira.

 

Pedig a Dead Space, a Silent Hill, vagy a Resident Evil frencsájzok által uralt műfaj már sok megújulást elkönyvelt, több, vagy kevesebb sikerrel – a Saw is beáll ezen játékok közé, kissé repetitív, több minijátékkal megspékelt játékmenetével és utánozhatatlanul delejes hangulatával. Míg a félelemkeltés eszközét meghagyta az előbb felsorolt címeknek, addig a „kínzáspornót”, azaz a kendőzetlen halál és fájdalom képernyőn való visszaadását új, sokkoló táptalajként tálalja a film rajongóinak és a konzoltulajoknak. Kezdi ezt a komor, újrahangszerelt saw-s témát megszólaltató főmenüvel, utat engedve annak a nem éppen kellemes érzésnek, minek okán mi is egy mocskos, hiányos csempékkel kirakott helységben érezzük magunkat a falnak láncolva.

 

A játék a széria mérföldkőnek számító, legnagyobb népszerűségű első két részének történései közé helyezi sztoriszálát, meglehetősen dicsérendő módon, nem pedig a Hoffmanos új érát erőlteti, mint a soron következő film. Főhősünk Tapp nyomozó sem ismeretlen a rajongók számára, ő volt az a megcsömörlött rendőr, akit Danny Glover alakított – a kezdés pedig nélkülöz mindenféle felesleges sallangot, egy vagyunk a többi fogvatartott közül, akit Jigsaw zárt be egy végzetes csapdákkal tarkított néhai elmegyógyintézetben. Egy fordított medvecsapda van ráerősítve a fejünkre, a mellettünk lévő képernyőn a sorozatgyilkos fel is vázolja nekünk jelenlétünk okát. Ha nem nyomjunk le megfelelő időben a felvillanó gombokat, akkor egy hangsúlyos bejátszást követően koponyánk egy pillanat alatt kettéhasad. Ezen idegtépő jelenet jól példázza a Saw-ban ránk leselkedő veszélyeket, a játékosra feszült figyelem, összpontosítást és reflexeket követel meg a kétségtelenül magvas nyomozós-kutatós töltelék-játékidő mellett.

 

Jigsaw nem egy aljas pszichopata, sokkal inkább egy feltűnési viszketegségben szenvedő kurafi, aki közvetlen módon soha nem öli meg áldozatait, sokkal inkább belekényszeríti őket egy játékba, döntések elé állítja, s azok életben elkövetett hibáit vetíti saját vergődéseik okozataiba. Ebből pedig a játékosnak sem lesz hiány, gondolkodásra sarkalló fejtörők, gyorsan, nyomás alatt kell cselekednünk, ehhez pedig a készítők elgondolása szerint a legkézenfekvőbb eszköz a gombnyomogatós, analóg karos rángatás időre. Aki nem szívleli ezt a megoldást, annak beletörhet a bicskája – lehetett volna egy nyugodtabb, fantáziadúsabb megoldás is, ez a módszer mégis jól illeszkedik a játékmenetbe.

Nem egyedül vagyunk a tébolydában, itt lébecolnak hozzánk hasonlóan, a kiutat kereső delikvensek is, akiknek a szabadulását az a kulcs jelenti, amit a testünkben helyezett el Jigsaw, s ezt meglehetősen agresszív formában szeretnének magukévá tenni. Szóval harcolni kell, minden a kezünk ügyébe akadó eszközt felmarkolva, ez lehet vascső, deszka – tiszta Condemned feeling, bár attól igen-igen messze van. És durván nehéz is: bár van külön gomb blokkolásra, gyors támadásra, erős, ámde lassabb támadásra, figyelembe véve egészségi szintünket mutató csíkot is. Kezdjük azzal, hogy Tapp nyomozó lomha, talán túlságosan is, így minden támadása erőtlennek tűnik, tetejébe még pontatlan is. Mindenesetre legyünk megfontoltak és ne csapkodjunk módszeresen. Ha irtózunk a közvetlen atrocitásoktól, előzőleg készített aknákat helyezhet az ellenfél útjába, vagy belehajszolhatjuk az üldözőket kifeszített szögesdrótokba is – bár ezek, csak ideig-óráig szerelik le az illetőt. Ám ha ritkán, de kezünk ügyébe akad egy revolver, ne sajnáljuk, gyakorlatilag egyetlen jól irányzott lövés is leteríti a testünkre óhajtozókat. Ha minden kötél szakad: marad a futás, elbújva lezárt ajtók mögé.

A rajongók számára az ilyen formában átélhető rébuszok és kegyetlen szerkezetek közötti vergődés maga lesz a Kánaán, több, a filmekből visszaköszönő próbatétel kerül terítékre, néhány jelenet, mellékszereplő visszaadásával. sőt magát a kudarcot, és az abból fakadó elborzasztó haláltusát is legalább egyszer érdemes végignézni, hiszen erre, a végtagcsonkolásra és több hordó sertésbelsőségben való fulladásra fogékony mazochistáknak gyönyört jelenthet. Vagy az, amikor egy még élő áldozat bőre alól kell kiszednünk a továbbjutást jelentő kulcsot, netán egy fecskendőkkel teli vécében matatva, figyelve az aktuálisan elszenvedett fájdalomra, egy bizonyos szint után nekünk annyi. A hatásos átvezetők és vágások teljességgel megrázóak – ám a játék későbbi szakaszaira már nem szolgáltatnak elég újdonságot, a fejtőrök ismétlődni fognak, bár más és más körítéssel, a lényegük ugyanaz marad.

 

Jigsaw folytonos jelenléte az itt-ott elhelyezett tévéképernyőkön egy hatalmas, érinthetetlen, fenyegető hatalom érzetét keltik, ő adja majd nekünk ki az ukázt, mit is kell tennünk, a továbbjutást jelentő mágneses ajtók és elektromos rácsok felgördülése jelenti, kapcsolók, zárak fésűzése után. Relatíve szűk a játéktér, a tetejébe még egyazon mintákat is követi: piszkos fürdőszobák, lepukkant kórtermek, poros raktárhelységek tarkítják Jigsaw játszóterét – meglehetősen kevés változatossággal. Kutathatunk naplóbejegyzések, egyéb dokumentumok után, amik az előttünk álló nehézségeket, sorstársaink előéletét mutatják be. A játék fejezetekre van bontva, teljesítményünket számon tartja a program, de az mindig csak a szint végén derül ki, így csak a józan eszünkre hagyatkozhatunk, hogy egy-egy helyzetben miként is cselekszünk. Tapp múltjából visszatérnek olyan megbéklyózott személyek is, akiknek az életét nekünk kell megmentenünk, miután nagy nehezen, több csapdán át megközelítettük őket. Egy fémállványra láncolt csóka könyörög a kegyelemért, ám minden rossz mozdulat, amit elvétünk, újabb és újabb szög-belövésekkel jutalmazza a delikvenst. Néha már nem is érdekelt a szánalmas sorsuk, amikor több, hiábavaló próbálkozás után is kimúltak. Pedig ez a fajta szintvégi próbatétel igen sokat dob a latba, végignézhetjük furfangos kivégzésüket, vagy diadalittasan elkönyvelhetjük magunkban, hogy egy újabb életet mentettünk meg.

 

Léteznek instant, azonnali halálhoz vezető csapdák is, különböző megtestesülésekben, de a lényeg ugyanaz, ha nem vagyunk résen, kampec, kezdhetjük elölről, így a folyamatos haladás csupán édes álom: íme egy ajtó, amit ha megpróbálunk kinyitni, egy kibiztosított vadászpuska eldördülése helyez vissza a valóságba, minden csak ámítás, agyvelőnk felkenődik a szemközti falra, mindenféle előzetes utalás nélkül. Pont, bohócnevetés. Na ezek igazán idegesítőek. Vagy olyanok, amikor szivárog a gáz a helységbe, s egy időzítő szerkezet berobbantja azt, ha nem teljesítjük adott idő alatt a próbatételt: fel tudjuk-e törni a kivezető ajtó zárját? Ehhez egy zárfésű kell, amit fel kell kutatnunk közvetlen közelünkben, amint megvan egy minijáték keretein belül kell ügyködnünk a szabadulásunkon, vagy bohóckodhatunk is a gázcsövek elforgatásával, hogy minél kevesebb gáz áramoljon be a helységben. Az ehhez hasonló némileg frusztráló próbatételek rendszeres résztvevői a játéknak, vagy megbarátkozunk velünk, vagy akár félre is dobhatjuk a játék lemezét, tény, Jigsaw zsenijére egyáltalán nem jellemző, hogy ismételné önmagát, ellenben a Zombie csapatára már igen és ez az ő saruk.

 

Tekintettel a kissé ismétlődő és változatosságot nem ismerő külcsínre, viszonylag kielégítő látványvilágban gyönyörködhetünk, olykor túlzottan is naturális felfogásban, embertársaink vergődése sokkoló, részletgazdag, bő piros sziruppal leöntve. Az Unreal Engine 3.0 karaktermodelljei hol tűrhetőek, hol kevésbé, a mocskos bezárt tér, penészes falak, szemét és málladozó falak, rozsdás fémberendezések ridegek és egy kifordult játszótérnek ideálisak. Bár Tapp mozgása nem kicsit drabális, javarészt úgyis a csapdákkal leszünk elfoglalva, nem érdekelnek majd az kissé később betöltődő textúrák sem. Tobin Bell szinkronszínészként is brillíroz, Jigsaw ennyi év távlatából is hátborzongató fenyegetettséget áraszt, a többi mellékzörej, sikoltásokkal, nyögésekkel egyetemben egy végig jelenlévő feszültséget teremt. A Saw audió része intenzív, ajánlott a magas hangerő, az ismerős zenék is megteremtik azt az aggodalmat egy-egy vergődés során, amit a film alatt érezhettünk.

Ugye senki nem hiszi azt, hogy a kezében tarthatja a saját életét? A Saw talán legnagyobb dicsősége, hogy itt nincs eltúlzott szívósság és rendíthetetlen főhős, mindenki egyenlő, mindenki a körömszakadtáig küzd hitvány, jellegtelen életéért. Ha a játék nem lenne kissé csapodár és önismétlő, akkor egy újabb megkoronázandó uralkodót is üdvözölhetnénk benne, így viszont néhány jelentős összetevőt érintettek csapodár kezek. A Saw jó mód arra, hogy próbára tett idegeidet, gyomrodat és toleranciádtól függően dönts mások sorsáról, némileg vadabb változatosság kézben járna a már jelenlévő feszült izgalommal, mindenesetre a program szíves fogadtatásra talált nálunk.

A tesztet írta: GameKapocs

 

Minimális gépigény:


Ajánlott gépigény:
CPU: Intel Pentium 4 2.4 GHz or AMD Athlon 2.0+ Ghz processor   CPU: Any Intel Core 2 Duo or AMD Athlon X2
RAM: 1 GB   RAM: 2 GB
VGA: nVidia GeForce 6600+, ATI X1300+   VGA: nVidia GeForce 7600, ATI X1900
     
OS: Windows XP w/ Service Pack 3/Windows Vista   OS: Windows XP w/ Service Pack 3/Windows Vista
HDD: 12 GB of free space   HDD: 12 GB of free space
Hang: DirectX Compatible   Hang: DirectX Compatible

 


Saját vélemény:

Bevallom nektek őszintén, hogy amikor még nem jött ki a videójáték, én engem nem izgatott egyetlen Fűrész film se. De hát a haverok, meg néhány ismerősöm addig tépte a fülem míg rávettem magamat, és elkezdtem nézni az első részt.

A saját véleményem a filmről, hogy nekem eszméletlenül tetszik. Én amúgy is bírom ezeket a bűnügyis, krimi szerű filmeket/sorozatokat, de a horroral együtt ezek nagyon jó kombinációt alkotnak. Főleg a film végeken ezek a Flashback jelenetek meg ahogy az egészet elmondja. Én tátott szájjal néztem amikor megtudtam hogy; "Jesszusom ő volt!!!! ÁÁÁh őőő volt!!!" Egy nap alatt megnéztem mind a 6 részt, és nekem nagyon tetszett :)

És hogy mi a véleményem a játékról? Volt szerencsém játszani vele azelőtt hogy megnéztem volna a filmeket, és igazából így, hogy tudom miről van szó, aztmondhatom nagyon klasz játék. Az egész környezet, meg a csapdák, gyilkosságok valami észveszelytően hangulatosak lettek. Tényleg ez egy nagyon jó játék lett :)

Persze ebben is vannak kissebb bug-ok, és néhány fizikai vagy grafikai hibák, de szerintem így is nagyon élvezhető. Remélem jön majd a Saw II - The videogame.
 

Ízelítő videó:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://good-games.blog.hu/api/trackback/id/tr381496269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isty01 · http://cyanideandhappiness.blog.hu/ 2009.11.03. 18:28:04

Még nem szántam rá magam hogy megnézzem a filmet de lehet hogy itt az ideje, és lehet a játékot is kipróbálom, majd még meglátom, de szerintem fajin játék lehet.

KatLevente · www.youtube.com/c/Hunbadfear 2009.11.03. 18:42:58

A játék önmagában nem rossz de nem adnák ki érte pénzt.

Gunny · http://gamesandmovies.blog.hu/ 2009.11.03. 18:45:17

Hát én nem tudom...egész jónak tűnik bár a Fűrész filmek közül egyet sem láttam de lehet hogy rászánom majd magam addig meg leszedem a játékot...:)

peti960 · http://technika-clan.gportal.hu/ 2009.11.03. 19:04:30

@Gunny: filmhez képest nem olyan jó

egyébként meg vettem az antikiller mellé nem azt a játékot adták mint amit freddyD mutatott be hanem a 008 es ügynök : detektivet

ROw2 · http://www.xfire.com/profile/row2 2009.11.03. 19:42:43

amúgy ezt be kell szerezni csak :
1: 12 giga -.-
2: nincs kedvem
3:a film az tényleg sz@r volt
de a horrora akadva jópár poénjának része :)
de a játék az 8)
egy kérdés : 2009-es a játék ügye ?
és a gépigény ? azt néztétek ? az KB 0 -.-
most vagy rossz a játék vagy -.- a kisgépeseket célozták ami megint csak arra jut a következtetés hogy a játék -.- ez az én vélemény de leszedem és megmondom utána :) a pontosat

peti960 · http://technika-clan.gportal.hu/ 2009.11.03. 19:54:09

én amennyit láttam belöle sztem is szaar de grafika az egész jó

row2 megint van pár rész az irásodban ami eléggé érthetetlen vagy nem oda illő

ROw2 · http://www.xfire.com/profile/row2 2009.11.03. 20:00:38

De nem értem ez teljesen érthető megmutattam haverokak és 5* értik nem tudom mi nem értethető

Chip2 · http://gameplays.blog.hu/ 2009.11.03. 20:16:15

A filmek(a 4 kivételével) szerintem nagyon jók, az egyik kedvenc filmsorozatom.A játék is elég jó

peti960 · http://technika-clan.gportal.hu/ 2009.11.03. 20:45:24

válaszolnék de az off lenne és nem offolok add meg az msn cimed és elmondom

Benyo513 2009.11.03. 21:31:46

Kipróbáltam még pár napja, a grafja jó, szeretem a gammákban a rejtvényeknek a megfejtését, de ebben valahogy nem fogott meg a rejtvényeknek a megfejtése. Nem volt félelmetes (,de mostanában már nem nagyon tudnak félelmet mutatni a gammákban), szóval nekem nem tetszett. És ROw2 az a 12gb a mostani játékoknál nem sok, de a Star Wars: The Force Unleashednél a 25gb sokaknak egy kissé sok.

belike 2009.11.03. 21:50:40

Én nekem nagyon tetszika játé szerintem jó lett!!

ROw2 · http://www.xfire.com/profile/row2 2009.11.06. 20:52:27

annyi mindent kell most töltenem :(
CAll of duty 12 giga
Saw (ez) 12 giga
Medal of honor (pedig utálom) 2 giga
26 giga :( és még sok mindent
de nem baj holnap leszedem és :) megkapjátok a véleményem :)
süti beállítások módosítása